onsdag 19 augusti 2009

Manlig insikt

Läst just en artikel i expressen, där de visar statistik på att män orsakar de flesta trafikföreseelserna. Jag är inte förvånad, men mängder av kommentarer i debatten nedan visar på att männen totalt saknar förmåga till självkritiskt tänkande.

Vi har kategorin män som ska hitta fel i artikeln: "Fler män än kvinnor kör bil så om kvinnor skulle köra lika mycket skulle de också ha fler förseelser". Hmmm, det är möjligt att män generellt kör fler mil, men statistiken visar på att manliga fel är 4 gånger vanligare än kvinnliga och jag köper inte att manliga chaufförer är 4 gånger vanligare än kvinnor. Men vad gör man väl inte för att slippa inse att man behöver bättra sig.

Nästa kategori är männen som tänker: "Det gäller inte mig, jag har minsann kört prickfritt i 100 år". Tack för informationen.

Mannen som slår huvudet på spiken kallar sig "Gud". Han retar sig på alla kvinnor som kör för sakta... Han vill döda dem... Eeee, vissa borde inte få ha körkort.

Att många män tycker de är ofelbara visar också expressens minipoll där de frågade män respektive kvinnor om de tycker att de är bra förare. 88% av männen tycker att de kör bra, 63% av kvinnorna.

Är det dags att införa högre åldersgräns för körkort? För män?

Vore det inte bättre att luta sig tillbaka och fundera över sitt eget körbeteende och se till att man kör bättre i fortsättningen - både man som kvinna. För det är inte acceptabelt att en enda person kör rattfull, eller att en enda person smiter från en olycka.

Tillägg
Jag var tvungen att kolla, statistiken visade att ca 30% av körda mil körs av kvinnor och 70% av män. Det förklarar alltså inte att 80-90% av alla trafikförseelser görs av män.

2 kommentarer: